Het maken van
bewuste keuzes




Melangeren

33%
minder zout
42%
minder suiker
Handige
verpakkingsformaten:
de bekende beker en praktische portieverpakkingen



















Melangeren betekent, kort gezegd, mengen. Het is het samenstellen van een bepaald
mengsel (melange) van grondstoffen om na verwerking specifieke eigenschappen in
het eindproduct te verkrijgen.
Onze satésaus wordt op een duurzame manier gemengd. Dit doen we in de fabriek die nagenoeg CO2-neutraal is (de fabriek draait op 100% windenergie, aangevuld met energie van zonnepanelen en hergebruik van regenwater).
Verstegen gebruikt uitsluitend Argentijnse pinda’s voor de satésauzen, omdat Argentinië het enige land is dat voldoet aan onze essentiële kwaliteits- en voedselveiligheidsparameter. Bovendien worden in Argentinië ‘high oleic’ (hoge oliezuur) pinda’s verbouwd. Deze oliezuren zorgen voor een langere houdbaarheid én meer smaak.
Wij kopen de ruwe pinda’s in en vervolgens laten we deze door onze leverancier roosteren.
Een gedeelte van het vlies aan de geroosterde pinda’s wordt hierbij behouden, wat de juiste smaak geeft aan onze satésauzen. Vervolgens malen wij zelf de pinda’s op onze locatie in Rotterdam, zodat de daaruit voortkomende pindakaas een constante kwaliteit heeft en een zo vers mogelijke basis vormt voor de bereiding van de Verstegen Satésaus.
In 2021 heeft onze satésaus een grote verandering doorgemaakt. Zowel de verpakking, smaak als samenstelling zijn aangepast. We hebben een plantaardige receptuur ontwikkeld met 42% minder suiker en 33% minder zout.
Vernieuwde satésaus
met minder suiker en zout
Verantwoordelijkheid
in voedselproductie
Bij Verstegen willen we iedereen laten genieten van verantwoord, gezond, maar bovenal lekker eten. We bieden smaak voor ieder gerecht, maar zorgen er ook voor dat dit zo gezond mogelijk is. Daarom hebben we een gezond voedingsbeleid. Hierin bieden we meer vegetarische of zelfs veganistische gerechten en maken we zo veel mogelijk gebruik van 100% natuurlijke grondstoffen. Ook ontwikkelen we producten met minder of zelfs geen toegevoegd zout. Samen met de Nierstichting besteden we aandacht aan het belang van minder zout eten. En we maken minder of geen gebruik van suiker en vloeibare (onverzadigde) vetten. Maar onze producten smaken er niet minder om! Dit geldt ook voor onze sauzen zonder toegevoegde suikers.
Betere inkoop van grondstoffen
In 2021 hebben we vervolgstappen gemaakt met het verder in kaart brengen van de diverse grondstofketens. De focus ligt met name op onze kruiden en specerijen. Op dit moment hebben wij ruim 50 grondstofketens in beeld, waarvan 16% tot aan de boer te herleiden is (deze ketens zijn aldus transparant te noemen).
Om deze data in perspectief te zetten, is in 2021 een risicoanalyse opgesteld voor de onderwerpen gedwongen arbeid, kinderarbeid en ontbossing. De analyse geeft richting aan hoe we transparante ketens gaan inzetten en helpt om te bepalen welke keteninformatie we nog missen. Concrete vervolgstappen op basis van deze studie hebben we inmiddels gemaakt voor vanille en Cassia kaneel, ter verdere verdieping van ketentransparantie. Hiermee trachten we toe te werken naar aantoonbare borging en verbetering van deze ketens.
Lekker én gezond eten
Verpakkingen
Verstegen is zich bewust van het feit dat er zuinig moet worden omgegaan met onze natuurlijke hulpbronnen. Wij vinden het daarom belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Verpakkingen moeten dan ook de kwaliteit van onze producten optimaal beschermen. Daarnaast willen we gebruik maken van verpakkingen waarbij de negatieve ecologische impact zo laag mogelijk is. Samen met onze verpakkingsleveranciers zijn we dan ook continu op zoek naar manieren om hier zo goed mogelijk aan te voldoen. Hierbij kwamen we onder andere uit op gewichtsreductie van kunststof verpakkingen, zonder de houdbaarheid van onze producten nadelig te beïnvloeden. Op deze manier hebben we nu al een potentiële reductie van ruim 65.000 kilo per jaar weten te creëren, waarvan er al 55.000 kilo effectief is geïmplementeerd. Maar ook lopen er onderzoeken naar de inzet van andere materialen. Mono plastics bijvoorbeeld, welke beter te recyclen zijn. Of papier, dat eveneens goed te recyclen is én hernieuwbaar is. Natuurlijk blijft het hier niet bij en blijven we op zoek naar nog meer mogelijkheden om onze planeet zo goed mogelijk achter te laten voor volgende generaties.
Het verminderen van voedselverspilling en afval is een belangrijk doel voor Verstegen.
Het gaat hierbij niet alleen om het tegengaan van vervuiling, maar ook om het besparen
van kosten. Het onderwerp staat hoog op de agenda in de ketens van onze grondstoffen,
maar vooral ook intern, in onze productielocatie in Rotterdam. Daarnaast streven we naar transparante ketens en naar gezondere producten.